BILDER FRÅN DEN FEMTE RESAN I MAJ 2015

Dags för en isbjörnsstudie igen. En isbjörnshona i god form.

Svalbardripa i midnattsol vid Isfjorden utanför Longyearbyen, Svalbard.

Fint ljusspel i en dalgång vid huvudorten Longyearbyen, Svalbard, april 2015.

En vittrut som besökte vårat tältläger. Svalbard, april 2015.

Familjen isbjörn där mamma väntar vid ett andninshål för säl medan ungarna leker, samt ismås.

Här en svalbardripa som är en ras av fjällripa, Sassendalen, Svalbard, april 2015.

Midnattssol över Sassendalen, bilden tagen från fjälltopp vid Tempelfjorden.

Svalbardrenen söker mat dygnet runt. Den är kortbent och lite lik en myskoxe, klimatet formar den helt klart.

Jag kröp alldeles intill den här vikaren. Den undrade nog vad det var för säl som kom, men dök inte ner i hålet.

Stormfågel med isflak i bakgrunden, foto från bergtopp, Svalbard.

Stormfågel i midnattssol.

Midnattssolen lyser upp fjällen på andra sidan fjorden utanför Longyearbyen på Svalbard, april i år.

Svalbardbild 3. Praktejderhanarna är osannolikt vackra under våren, här fotograferade långt ut i fjorden vid Longyearbyen på Svalbard April i år.

En helvit fjällräv kom och hälsade på oss under vårvinterns tur till Svalbard .

Närkontakt med isbjörnsmamma med två ungar. Äntligen dags att börja visa bilder från vårvinterns häftiga tur till det vita Svalbard, åtta dygn i tält i april och maj. Fler bilder kommer efterhand här.

I isbjörnens rike, Svalbard april-maj 2015

Här kommer jag att fylla på med bilder från vårvinterturen i april-maj 2015. Bilder på isbjörnshonor med ungar och mängder av andra djur kommer att finnas på den här platsen närmaste tiden. Vi körde många mil snöskoter och hade fantastiska upplevelser.

Fjärde turen 2011

Plötsligt fick jag chans till en fjärde tur till Svalbard. Än en gång med det svenska fartyget Origo och 11 andra naturfotografer under ledning av Vega Expedition. Vi fick närkontakt med valross, isbjörn, valar och massor av fåglar.

 

Här finns bildspelen

Rolf --aug 2011 - dec 2011 - feb 2012

Roald Amundsen står staty i Tromsö.

100-årsjubileum

I dag, den 14 december 2011, är det 100 år sedan Roald Amundsen erövrade Sydpolen. Eftersom norrmannen Amundsen ägnade än mer tid åt Arktis får hans sydliga bedrifter även plats på denna sida.
När Roald Amundsens efter nästan två månaders isvandring tillsammans med Oscar Wisting, Olav Bjaaland och Sverre Hassel nådde fram till Sydpolen var det efter en kapplöpning med engelsmannen Robert Scott. Även Scotts grupp nådde polen, men först drygt en månad efter Amundsen, den 17 januari. Robert Scott omkom sedan under vandringen från Sydpolen.

Välkommen att surfa i Ishavet

Högt uppe i Arktis ligger ögruppen Svalbard som en sista utpost mot jätteisflaket som täcker Nordpolen. Jag har besökt ögruppen tre gånger, 1994, 1999 och 2005. På de här sidorna har jag samlat bilder och texter från resorna. Jag berättar även en del fakta om Svalbard, som är isländska och betyder "landet med de kalde kuster". Huvudelen av bilderna är tagna på Spetsbergen, den största ön.De flesta är från den senaste resan i september 2005. Bilder och reseberättelse hittar du under knapparna här intill.

AKTUELLT

Rolf

Umeå 2006 11 24
Uppdaterad 200705 Uppdaterad 2008 04 Uppdaterad 2011 08 Uppdaterad 2011 12 Uppdaterad 2015 11
< Bilden på mig är tagen på nära 81 grader nord.

Smältande is hotar isbjörnarnas jakt

Klimatförändringarna går nu så fort att framtiden för isbjörnarna är oviss. Isbjörnen är nämligen beroende av is för att kunna jaga sitt vanligaste byte, sälen. (Källa: WWF)

Direkt till

NATURBILDER

Direkt till

"Hemsida"

Senaste reportaget

Senaste Svalbardreportaget som jag skrivit finns i tidningen Vilda Djur. Läs mer

Den här webbsidan är ett hembygge som är optimerad för webbläsaren Internet Explorer 6.0 och en optimal skärmupplösning på 1280x1024, samt med standard textstorlek. Datorer med andra webbläsare, upplösningar och inställningar kan få sidan att se knepig ut. Eftersom sidorna innehåller många bilder kan det, beroende på din uppkoppling, ta en stund innan de laddas hem till dig.
© Rolf Segerstedt 2007, 2011
Alla bilder på den här webbsidan tillhör fotografen och får inte kopieras eller användas utan tillstånd. Förfrågningar ses med välvilja medan överträdelser beivras.
© ROLF SEGERSTEDT