Här ovan ser du några av alla de arter som finns i Costa Rica och som vi såg och kunde fotografera. I bildreportagen här till höger hittar du många fler bilder >>>

På resa i art-rika Costa Rica

Bilden i mitten överst visar praktquezalhanen som är en av de mest spännande arterna i Costa Rica. Jag hade turen att få se och fotografera den vid flera tillfällen.


Costa Rica - som betyder den rika kusten - är ett litet lugnt välmående land i Centralamerika. Det är rikt på flera sätt, men framför allt i biologisk mångfald. Här bor mellan 500 000 och en miljon olika arter i flora och fauna. Däribland 50 000 olika arter av insekter, över 1 000 orkidéarter, 800 ormbunksväxter, över 20 olika djurarter, cirka 900 fågelarter och lite drygt 200 reptilarter, varav ungeär hälften är ormarNära 30 procent av Costa Ricas yta är avsatt som nationalparker, naturreservat, naturskyddsområden eller någon annan form av skyddat område, främst statligt, men även privatägt. Med mer än en fjärdedel av landets totala yta reserverat för djur och miljö är Costa Rica det land i världen med störst procentuell mängd naturskyddsområden.

Snett genom landet går en bergskedja som skiljer av östra och västra delen med delvis olika klimat. Det innebär även många olika biotoptyper som spär på artrikedomen. Mycket spektakulära är molnregnskogarna där vi där vi var största delen av tiden i landet. Spektakulärt är även de fjorton vulkanerna,varav sju aktiva. 

Det är en lång resa från Umeå, via Zurich till huvudstaden San José i Costa Rica. 

Jag besökte landet de första två veckorna i april 2019 som en av åtta fotografer. Arrangör var www.wildnaturefotoresor.se med naturfotografen Jan Pedersen som ledare.

Vi började i huvudstaden San José och åkte sedan med minibuss via Stillahavskusten upp till Monteverdes molnregnskogar. Därefter åkte vi till gränsfloden Rio Frio nära Nicaragua. Därefter gjorde vi några stopp i östra delen innan vi kom ner till Cahuita vid Karibiska sjön med drygt 30 grader varmt. Vi avslutade uppe i bergen på 2 700 m höjd där det var 8 plusgrader innan vi återvände till San José för hemfärd.

NYTT BILDREPORTAGE FRÅN COSTA RICA:

Här kan du följa spindel-apornas klättring med ungarna på ryggen och mycket mer.

Se bildreportaget HÄR

Gröna stora och små ödlor och krokodiler finns det hel hel del av i Costa Rica.

Se bildreportaget HÄR.

Turer på gränsfloden Rio Frio mot Nicaragua gav bilder på kungsfiskare och andra fåglar.

Se hela bildreportaget HÄR

Costa Rica har kust mot både Stilla Havet i väster och karibien i öster. Genom hela landet som en avskiljare går en bergskedja med höga toppar och flera aktiva vulkaner. Här en gryningsbild från molnregnskogarna på över 3000 meters höjd.

Ett exklusivt bildreportage om spindelaporna hittar du här ovanför, liksom två andra bildsamlingar. Fler håller jag på att förbereda. Det handlar bland annat om en samling bilder på fantastiska fåglar. Alla reportagen kommer att finnas med länk här på sidan. Välkommen att botanisera i din egen takt bland massor av bilder här intill och välkommen tillbaka, för mer kommer ...

Här hittar du

bildreportagen

från Costa Rica

Se bilderna på

quetzalen HÄR

Hemma hos

kolibrierna HÄR

Små grodorna

hittar du HÄR

Många giftiga

ormar HÄR

Vrål- och kapucin-apor ser du HÄR 

Näsapa och andra djur finns HÄR

PS.

Har försökt få namnen rätt men lita inte blint på att namnen är korrekta. 

Rapportera gärna om du hittar något fel:

Till meddelandesidan HÄR

DS.