Kenyas rika djurliv på savanner och andra ställen har lockat mig länge och när jag fick reda på den här fotosafarin till de bästa platserna i landet bokade jag in mig. Tillsammans med 13 andra foto- och naturintresserade fick vi en fantastisk möjlighet att se och foto djur, fåglar och natur i sju olika reservat under 14 dagar. På den här sidan kan man hitta några av de närmare 20 000 bilder jag tog under de två veckorna från 14 till 27 augusti 2016. Resan arrangerades av Zoom fotoresor. Välkommen att botanisera bland sidans alla bildspel.                          Rolf

På safari i Kenyas vildmark

Highlights

The Great Migration     


Temat för den här fotosafarin var just Den stora migrationen, alltså när tusentals, kanske miljoner gnuer, sebror och antiloper vandrar mellan Masai Mara i Kenya och till Serengetti i Tanzania. Vandringen är fascinerande och storslagen, det gäller inte minst när de passerar över Marafloden där stora krokodiler väntar på dem. Massor av gamar samlas också bland dränkta gnuer och antiloper. Se bildspelet:

The Big Five


Ett av mina mål med resan var chansen att få se alla de Fem stora djuren i Afrika. Lejon, elefant, buffel, noshörning och leopard.

De fyra först gick bra men leoparden satt hårt inne. Sista kvällen hittade vi dock den i ett träd i Samburu-parken. Alla de fem stora och övriga stora djur är verkligen häftiga och speciella på sitt sätt. Se ett första bildspel med de stora via knappen här, fler bilder kommer efterhand:

Birds in Kenya


Det är inte bara de stora däggdjuren som lockar i Afrikas vildmarker, det finns många karismatiska fåglar. Strutsen förstås, men på min önskelista stod även koritrappen som är den tyngsta fågel som kan flyga. Sekreterarfågeln, gycklarörn och solfåglarna är några andra av de över hundra arter vi såg i olika naturtyper längs vägen. Här finns ett bildspel över några av savannens fåglar men fler bildspel med fåglar kommer:

Nya bildspel från Kenya kommer här

Dags för ytterligare en bild från Kenya. Inte någon av de stora djuren men ändå en spännande varelse som bodde i ett träd när vi bodde nära Mount Kenya. Kameleonten är inte enkel att få syn på, obeservera att den just ser bakåt, jag kollade och det andra ögat tittade rakt fram. Minst sagt fiffigt.

Vid foten av Mount Kenya


Kenya har fått sitt namn efter den utslocknade vulkanen Mount Kenya, som är landets högsta berg. Vi besökte området och bodde några nätter vid foten av berget, bilden är från soluppgången.

I norr gränsar Kenya till Somalia, Etiopien och Sudan, i väster mot Uganda och i söder till Tanzania. Landskapet är omväxlande och djurlivet rikt. Afrikas stora dalsänka, Östafrikanska gravsänkesystemet, skär genom landet i nordsydlig riktning. Längs sänkan ligger flera sjöar och slocknade vulkaner.